14.4.2008

Lost In Space

47-vuotiaan Aimee Mannin kuuluisi olla paljon suurempi nimi, kuin mitä hän on. Mann on kaikkien nykyajan naispuolisten singer-songwritereiden kärkikastia, mutta hän on aina kulkenut niillä hämärillä sivukujilla, mihin suuri yleisö ei koskaan eksy. Kerran meinasi eksyä, vuonna 1999, kun Paul Thomas Anderson ohjasi mainion elokuvan Magnolia. (Kyllä, juuri sen, jossa Tom Cruise onnistui olemaan näyttelijä isolla N-kirjaimella). Aimee Mann teki elokuvan soundtrackin, ja onnistui luomaan sen täyteen loistavia lauluja. Parhaimpina esimerkkeinä Wise Up, sekä elokuva lopussa soiva pelottavan kaunis Save Me.

Itseltäni löytyy levyhyllystä Magnolian soundtrackin lisäksi myös Mannin vuonna 2002ilmestynyt Lost In Space -levy. Se on täydellinen. Uskokaa tai älkää, sillä ei ole yhtään täytebiisiä. Sillä ei ole myöskään yhtään hittiä. Se on omalla hiljaisella tavallaan niin vakuuttava kokonaisuus, että sellaiseen törmää harvoin.

Täydellinen kokonaisuus tarkoittaa myös levyn hienoa kansitaidetta. Sarjakuvamaisen tunnelman takana on Gregory Gallant alias Seth. Yksinkertaisella mutta voimakkaan graafisella tyylillä kuvitettu levyvihkonen toimii oivana taustana Mannin lauluille. Seth onnistuu vangitsemaan levyn tunnelman levyvihkosen ensimmäisellä aukeamalla olevaan sarjakuvaan. Siinä surullisen oloinen mies kävelee yöllä kaupungin hiljaisia katuja pitkin, kunnes kuulee erään kulman takaa musiikkia. Mies kiiruhtaa katsomaan nähdäkseen täysinäisen jätesäkin laulavan Happy Birthday To You. Mies arvelee säkissä olevan elektronisen onnittelukortin. Mies jää kunntelemaan laulua jätesäkin viereen ja toteaa lopulta: "Alone in the darknes, this seemed deeply funny... and profoundly sad". Siinä se on, Aimee Mannin tuotannon kiteytys.

Alla pari näytettä Sethin kuvittamasta Lost in Space -levystä.



Itselleni levyn yksi kohokohta on sen toiseksi viimenen kappale, The Moth. Siinä tiivistyy Mannin laulunkirjoittamisen taito kaikessa komeudessaan.

The Moth don't care when he sees the flame
He might get burned, but he's in the game

0 kommenttia: