8.7.2008

Coppolan pieni Jackie

Tiedättehän tuntee, kun muistaa jotain, jonka oli jo unohtanut niin, ettei muistanut sen olevan olemassakaan? Näin kävi minullekin, kun kuulin bändiä nimeltä Little Jackie.

Vuonna 1997 Imani Coppola julkaisi debyyttilevynsä Chupacabra, joka risteytti surrealistisella tavalla poppia ja hiphoppia erilaisiin sampleihin. Siltä lohkaistun sinkun Legend Of A Cowgirl video sai melko paljon soittoaikaa MTV:ssä, mutta levy jäi jotenkin unohduksiin. Hankin levyn joskus vuonna 1998, ja vaikkei kukaan kavereistani sitä ymmärtänytkään, se on mielestäni loistava ajankuva. Yksi parhaista ja samalla omituisimmista debyyttilevyistä, mitä 90-luku meille tarjosi. Coppola oli nykyajan kukkaislapsi, jonka laulut olivat täynnä riemukkaita tarinoita.

Chupacabran jälkeen Coppola ajautui erilleen levy-yhtiä Columbiasta ja putosi tyhjiöön. Hän on itse sanonut debyyttilevynsä ajoista seuraavaa: "I don't know shit about music. I don't know shit about songwriting. I don't know shit about art... and here I am, doing it professionally?"

MP3-linkkinä on Chupacabran avausbiisi I'm A Tree. Se samplaa The Doorsin Soul Kitchen -biisin riffiä ytimekkäisiin Keep your head up! -riimeihin ja Coppolan soittamiin viulu-melodioihin. Täysin vastustamatonta. Täysin 90-lukua.

Ja miten se Little Jackie liittyy tähän kaikkeen? Siten, että se on bändi, jossa Imani Coppola nykyisin laulaa ja tekee uutta tulemistaan ohjelmoija Adam Pallinin kanssa. Ja tekeekin sen hienosti. Coppolan riimit osuvat jälleen kohdilleen, ihan kuin 11 vuotta sitten. 28 Butts -biisissä Jeesus on rocktähti ja Elvis oli se, joka muutti veden viiniksi. Kun kieli ja mieli ovat hallussa, tulos on komea.

Little Jackie julkaisee ensimmäisen levynsä The Stoop TÄNÄÄN. Se ratsastaa Amy Winehouse/Mark Ronson -tyylisellä doo-wop -otteella eteenpäin, mutta enemmän hiphop-vireellä ja kikkailevimmilla sanoituksilla. Hankkikaa se. Ja hankkikaa Chupacabra. Sitten miettikää miten paljon olette itse muuttuneet 11 vuodessa.

MP3:: Imani Coppola - I'm A Tree (Zshare)
MP3:: Little Jackie - 28 Butts (link: Soul Sides)
MP3:: Little Jackie - The World Revolves Around Me (link: A VC)

Maailman paras radioasema, jenkkiläinen KCRW, taltioi Little Jackien keikan radiostudiossa puolitoista viikkoa sitten. Monta uuden levyn biisiä sekä juontaja Nic Harcourtin ammattitaitoinen haastattelu. Tuttuun KCRW-tyyliin keikka on katsottavissa kokonaisuudessaan netissä. Liitin sen tuohon alle. Jos player ei jostain syystä toimi, linkki on tässä.

0 kommenttia: