23.10.2008

Amatöörikitaristien taivas


Youtube on tuonut amatöörikitaristeille mahtavan kanavan tuoda omaa osaamistaan esille. Lukemattomat koticlaptonit julkaisevat tulkintojaan ja luulevat että ne joitain kiinnostavat. Noh, tälläiselle amatöörikitaristille kuten minä, muiden tuotokset ovat oiva tutoriaalien ja inspiraation lähde. Olen lukemattomia kertoja katsonut muiden "kotisoittajien" cover-versioita tunnetuista biiseistä, jotta saisin soinnut ja riffit osumaan kohdalleen. Kokonaan toinen aihe on, olenko niistä mitään oppinut.

Tässä kootusti muutamia amatöörien coverbiisejä. Tunnuksenomaista kaikille on hieno kitaransoitto sekä vaihteleva laulun taso. Näistä varsinkin pari ensimmäistä tyyppiä ovat meikäläiselle antaneet opetusmielessä paljon.

Ensiksi Gilliam eli tuttavallisemmin Gil. Jenkkiläinen kaveri, ehdoton suosikkini, ehkä siksi että Gil on fanaattinen Neil Young diggari ja coveroi Niilon biisit ehkäpä paremmin kuin kukaan muu. Videoiden perusteella näyttää ihan siltä, kuin Gil äänittäisi biisinsä pienessä komerossa. Kitaroina on yleensä hyvin soivat vuoden 1997 Martin tai 20 vuotta vanhempi Guild. Tässä Gil ja pari Neil Young -klassikkoa: Cowgirl In The Sand & Words.

Billdek on myös mainio kaveri, Bruce Springsteenin fani. Biisit tallentuvat talon keittiössä. Springsteenin Spirit in the night menee näin. I'm On Fire soi puolestaan hienosti näppäilytyyliin. Tässä puolestan Pomon 70-luvun klassikko Fever. Billdekillä on ollut raskas työpäivä takana, olo on flunssainen. Olutta jääkaapista, rumpukone päälle ja kaihoisa cover työn alle. Tästä kaverista on pakko tykätä, sympaattinen hemmo.

Vielä hieman Neil Youngia. AlonsoDeAlbuquerque, mies Portugalista, soittaa Cortez The Killerin intron tyylikkäästi.

Ranskassa asuva parikymppinen vietnamilaisjätkä Huu esittää Bill Withersin Just The Two Of Us -klassikon.

Fret Killer jenkkilästä on taidoiltaan ammattilaistasoa, niin kitaristina kuin laulajanakin. Mr Bojangles toimikoon esimerkkinä. Countrymieheltä irtoaa myös Grateful Deadin klassikkorallatus Friend Of The Devil melko irtonaisesti.

Tässä puolestaan esimerkki siitä, miten erilaisia tulkintoja maailmaan mahtuu. Gnarls Barkleyn Crazy on suosittua kamaa. Alexsingssongs vetää sen näin. Ajitmusic puolestaan näin. Entäpä DavidZurielin versio? Paha sanoa, mikä on paras.

Sitten pachacamacs. En ole varma onko tämä belgialainen kaveri amatööri vai ammattilainen, niin taitavasti akustinen käsissä soi. Hällä väliä, tässä tiukka versio Stevie Wonderin Master Blaster -tykityksestä.

Ja lopuksi vielä tämä hollantilaiskaksikko. He ovat (puoli)ammattilaisia, mutta laitetaan Dewiltä ja Anthonyltä kuitenkin tämä puistossa äänitetty Raul Midonin State Of Mind -biisin cover. Suht tiukkaa kitarointia.

0 kommenttia: