29.12.2009

Vuoden parhaat palat



Tämä ei ole koskaan ollut näin vaikeaa. Vuonna 2006 ykköseksi oli helppo nostaa Neko Casen Hold On, Hold On, vuonna 2007 yhtä selvä valinta oli Arcade Firen Keep The Car Running. Viime vuonna Laura Sippolan Kaunis Mieli oli SE biisi, jonka ylitse yksikään muu kappale ei pystynyt nousemaan. Mutta nyt. Mitä nyt? Miksi tämä nyt sitten on näin helvetin hankalaa. Tarjonta ei ainakaan ole huonompi. Ehkä tässä käy niin, että todellinen kuva tästä vuodesta muodostuu vasta joskus juhannuksena 2010. Etäisyyden ottaminen usein auttaa.

Yritetään kuitenkin. Koska perheellisenä ja työssäkäyvänä ihmisenä en ole keksinyt aikatyhjiötä, jossa voisin kuunnella uusia levyjä viikoittain, koostuu tärkein listani tänäkin vuonna yksittäisistä biiseistä. Lista näyttää koostuvan pääasiassa varsin rauhallisista biiseistä. Kun tulee enemmän ikää, alkaa näköjään sisältö tulemaan volyymin edelle. Eli näin sen kuulin.

VUODEN 10 PARASTA BIISIÄ:

1. Hiskias Möttö & Mojakka - Lännen Lokari
Kaikki on sanottu täällä. Monipäisen Mojakan poljentoa ei vaan voi vastustaa. Tämä Hiski Salomaan vuoden 1930 klassikon versiointi on ehkä eniten kuuntelemani kappale vuonna 2009.

2. Pohjolan Ilmari - Kohtaaminen (MySpace)
Paluu lapsuuden kesiin. Aivan vastustamaton rallatus, jota viheltin ajatuksissani koko loppuvuoden. Jotain niin aitoa, että en tätä vieläkään täysin tajua.

3. Melody Gardot – Who Will Comfort Me (YouTube)
Ääni, jonka edessä voi vaan levittää kätensä. Nerokaan yksinkertainen rytmi, joka pysyy paketissa sortumatta missään vaiheessa ylikiivaaseen kaahausvaihteeseen.

4. Samuli Putro – Tuhkaa Korulippaassa (YouTube)
Joidenkin mielestä tekonäppärää mukataiteellista fraasien toistelua. Ne mitään tiedä. Hieman epätasaisen albumin paras biisi, koruttoman kaunista kerrontaa.

5. Serena Ryder - Racing In The Street (YouTube)
Bruce Springsteenin biisiä ei kukaan ole koskaan coveroinut näin hienosti. Häikäisevä taideteos, jossa olennainen on ymmärretty täydellisesti.

6. Portugal. The Man – Guns And Dogs (YouTube)
Sekametelisoppaa Alaskasta. Yhtä aikaa myrskyisen hämärää ja kristallinkirkasta. Tuli jostain eteeni ja jäi siihen.

7. Monsters Of Folk – Temazcal (YouTube)
Superkokoonpanon ainoa biisi, mikä jäänee eloon. Soundeiltaan mestariluokkaa, jokainen nuotti soi kuten sen on tarkoitettukin.

8. Bob Dylan – Beyond Here Lies Nothin’ (YouTube)
Voiko Dylanin bluesin nostaa tälle listalle tuntematta itseään 65-vuotiaaksi nostalgikoksi, joka on pudonnut ajan kelkasta? Mietin asiaa sekunnin murto-osan ja totesin että voi. Olkoonkin, että Dylan kierrättää tässä Howlin Wolfin loisteliasta vuoden 1957 klassikkoa.

9. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – Janglin
Taideopiskelijoiden kesäprojektilta aluksi kuulostava yhtye osoitti olevansa jotain kestävämpää.

10. Reino & The Rhinos – Päätön Polle
American 70-luvun hitti kääntyi Reinon käsittelyssä keinuvalla poljennolla kulkevaksi psykedelian ja surrealismin riemuvoitoksi.

VUODEN PARAS LEVY:
Hiskias Möttö & Mojakka - Värssyjä Hiski Salomaan laulukirjasta
Iski ja pirun kovaa. Ylituotetun hutun keskellä vankka ja raikas kokoelma Salomaan ralleja.

VUODEN MIES:
Leonard Cohen
Vanha mutta voimissan. Live In London -dvd on siitä oiva osoitus. Havahduin miehen lyriikoiden suuruuteen kunnolla vasta tänä vuonna.

43 blogitekstiä tänä vuonna. Kiitos ja anteeksi. Jatkuu ensi vuonna.

2 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Ootko kuullut tämän version?
https://open.spotify.com/user/0q9gu5k7i00g2odc41gn5sa78/playlist/1cb0VqK4DVgBw9RbSBCfbB

Janna kirjoitti...

Laura Sippolan Kaunis mieli.