19.2.2009

Mojakka


"Hyvät naiset ja herrat, lapset ja vauvat, kissat ja koirat, kirput sekä luteet. Tervetuloa kuuntelemaan Hiski Salomaan ikivihreitä ralleja loistavina uudelleen sovituksina." Näin alkaa levy, josta harva on kehä kolmosen ulkopuolella kuullut, mutta monen olisi syytä. Hiskias Möttö & Mojakka on julkaissut debyyttilevynsä Värssyjä Hiski Salomaan laulukirjasta. Se on Helsingin Kallion kapakoista ammennettua humpan, polkan, folkin ja punkin sekoitusta, joka saa kaiken muun kansan- sekä perinnemusiikin kuulostamaan pihinältä kompostin alta.

Mojakka on sekalainen seurakunta ihmisiä, levyn sisäkannen luokkakuvassa poseeraa yhteensä 13 henkeä. Solistina toimivan punk-aktiivi Juha Sarasteen lisäksi mukana on anarkisteja, talonvaltaajia, reggaetyyppejä sekä erilaisia vaihtoehtopuolen aktiiveja. Vallatut talot ja ahtaat pikkubaarit ovat ilmeisesti Mojakan ominta keikkaympäristöä.

Värssyjä Hiski Salomaan laulukirjasta ilmestyi joskus vuoden 2008 loppupuolella, mutta itse nostan sen tällä hetkellä yhdeksi vuoden 2009 tärkeimmäksi levyksi. Tehkää kuten minä ja ostakaa tuo omakustannelevy (ohjeet Mojakan kotisivuilta). Näinä hektisinä aikoina, jolloin koko Suomi odottaa Madonnan Jätkäsaaren spektaakkelia lapaset märkänä, Mojakka tuo sitä kaivattua perspektiiviä.

Levyn kiehtova yksityiskohta on kertojana toimiva Inkeri Wallenius. Ne jotka ovat itseni tavoin kultaisella 80-luvulla katsoneet televisiosta Tao Taoa sekä Peukaloisen retkiä, tunnistavat tuon ultrarauhallisen äänen.

Tässä esimakua. Appendix-coverista huonolaatuinen youtube-video, josta saa oivan käsityksen kovasta meiningistä. Tätä biisiä ei levyllä ole.
Ja tässä tunnelmia pikkujoulukiertueelta Kallion kuppiloista viime vuoden lopulta.

0 kommenttia: