12.2.2009

Lahtelainen klassikko


Hyvät ihmiset, käykää Anttilassa. Sieltä saa suomalaisen progeyhtye Haikaran vuoden 1972 esikoislevyn hintaan 3,99 euroa. Se on pilkkahinta klassikosta, joksi levyä kutsun vasta yhden kuuntelukerran jälkeen.

Jo edesmmennyt lahtelainen muusikko ja musiikinopettaja Vesa Lattunen perusti Haikaran Lahdessa vuonna 1971 yhdessä surrealistimaalari Markus Heikkerön kanssa. Lattunen oli Haikaran voimahahmo, säveltäjä, sovittaja, laulaja ja kitaristi. Heikkerö soitti rumpuja ja maalasi levynkannet. Vesa Lehtinen sanoitti ja lauloi tällä esikoislevyllä. Mukana myös sekalainen joukko puhaltajia yms.

Levyn avauskappale Köyhän pojan kerjäys on uskomaton. Siinä on kiero torviriffi. Siinä on taiderockille ominainen äkkiväärä rytmitys. Sen sanat syleilevät rauhaa ja rakkautta. Se on yhtä paljon humppaa kuin progea. Se sisältää Lehtisen kerrostalon korkuisen heiiiiiii!-huudon. Se koostuu toisilleen täysin tuntemattomista palasista ja pysyy silti tukevasti kasassa.

Haikara esiintyi vuonna 1972 Ylen musiikin teemaillassa. Köyhän pojan kerjäys -live löytyy Elävästä arkistosta. Laulajana on Vesa Lattusen sisko Auli Lattunen. Meininki on 70-lukulaisen söpöä. Levyllä tämä kappale on miljoona kertaa tykimpi, joten mars mars sinne Anttilaan.

Pienen klipin voi kuunnellä esim. täältä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin hyvä Lahtelainen, kun en ollut koskaan kuullutkaan.

Anssi kirjoitti...

C'moon hei, 36 vuotta vanhoja juttuja. Sehän on vähän niinku ikuisuus.