30.8.2012

Kaiken musiikin alku ja loppu

Monet pitävät David ”Junior” Kimbroughta 1900-luvun jälkipuoliskon tärkeimpänä bluesmuusikkona. Se on hämmentävä saavutus mieheltä, joka levytti debyyttilevynsä vasta vuonna 1992, 62-vuotiaana. Paljon kertoo myös muusikko Charlie Feathersin sanat, joilla mies Kimbroughta kuvaili: the beginning and end of all music. Tuo lause on kirjoitettu myös Kimbroughn hautakiveen.

Kimbrough saavutti suurta suosiota pohjoisen Mississipin Hill Country –alueella. Tämä menestys saavutettiin pitkälti miehen viikonloppuisten juhlien avulla, joita Kimbrough piti kotitalossaan muuttamalla sen rytmikkääksi juke jointiksi. Kun Fat Possum levy-yhtiö lopulta 90-luvulla julkaisi Kimbrough levyjä, tulivat nämä juhlat niin kuuluisiksi, että sinne ilmestyivät niin U2 kuin Rolling Stoneskin ihastelemaan Kimbroughn ja hänen hyvän ystävänsä R.L.Burnsiden sekä heidän perheenjäsentensä blueshenkeä.

Alla Junior pyytää armoa. Tämä on yksi lempibluesini ja löytyy Kimbroughn kakkoslevyltä Sad Days, Lonely Nights. Lähes kymmenen minuuttia hypnotisoivaa groovea.

2 kommenttia:

Jack is back kirjoitti...

Taas yksi loistolöytö blogissasi! Kimbrough kuuluu ehdottomasti bluesmiesten eliittiin.

Kirjoitit muutama vuosi sitten bulgarialaisesta Kottarashkysta. Oletko jo tutustunut miehen toukokuussa ilmestyneeseen Demoniin?

Anssi kirjoitti...

Kiitokset!

En ole tuohon Kottarashkyn uusimpaan vielä nimibiisiä enempää tutustunut. Tuo muutaman vuoden takainen Opa Hey! on kyllä edelleen yksi viime vuosien huikeimmista levyistä.