7.8.2012

Bruce

Viikon sulattelun jälkeen on paikallaan kirjoittaa hajanaisia mietteitä Bruce Springsteenin keikasta, jota oli ilo olla todistamassa.

Näin Pomon ensimmäisen kerran keikalla stadionilla vuonna 2008. Siihen verrattuna viime viikon veto oli kova. Todella kova. Yli neljän tunnin ennätyskesto ei tuntunut pitkältä. New Jerseyn saarnamies järjesti suomalaisille yli 40 000 ystävälleen pikkuiset kotibileet. Hieno mies.

Bruce on tehnyt 17 studioalbumia. Niiltä luulisi löytyvän jokunen hyvä keikan aloitusbiisi. Mutta ei, varsinainen setti käynnistyy John Fogertyn Rockin' All Over The Wordilla. Kova startti ja sopii loistavasti näin Euroopan kiertueen päätöskeikan avaukseksi.

Seuraava kohokohta on viidentenä soitettu Prove It All Night vuoden 78 introlla höystettynä. Tuo on ollut itselleni aina yksi tärkeimmistä Springsteenin biiseistä, hienoa kuulla se livenä.

Myönnän etteivät kaikki Pomon 2000-luvun tekeleet ole koodattu aivolohkoihini niin hyvin, että jaksaisin innostua niistä täysillä. Springsteen soitti Helsigissä varsinkin keikan alkupuolella varsin paljon uutta materiaalia, joka kyllä toimi livenä varsin hyvin. The Rising -levyn My City Of Ruins oli todella onnistunut suvantovaiheen saarna, jossa hegellinen johtajamme kaitsi laumaansa hellässä otteessa.

Neljä vuotta aiemmin stadikalla Nils Lofgren päästi sisäiset kitarademoninsa irti Youngstownissa, nyt mies lähti lentoon Because The Nightin aikana. Aivan huima luenta kyseistä klassikosta. Ehdottomasti yksi keikan kohokohdista.

Mukanani ollut työkaveri ei ollut aiemmin kuullut Light Of Day -biisiä, mutta oli aivan mehuissaan kehuen sitä perkeleen kovaksi. Ja sitähän se oli. Biisi on julkaistau ainoastaan kahdella livelevyllä ja on siksi hiukan huonommin tunnettu. Light Of Day oli tiukan rock'n'rollin juhlaa, joka jyräsi jumalattomalla voimalla eteenpäin. Hieno alkusoolo Brucelta. Alla hyväsoundinen video.



Uudesta materiaalista parhaimman korren veti Shackled & Drawn, jossa 16 hengen E-Street Big Band puski eteenpäin kuin valtava höyryllä toimiva patakattilavekotin.

Encoreahan kesti vaatimattomat kymmenen biisiä. Sieltä rytmijalkaa käskytti parhaiten Dancing In The Dark, jossa Big Manin saappaisiin astunut veljenpoika Jake Clemons tuuttasi eeppisen ja moniminuuttisen saksofonisoolon yleisöstä nostetun mimmin joratessa vieressä.

Lähdin hymyssä suin kotiin. Tämä ilta muistetaan vielä sitten, kun juuri muuta muistettavaa ei enää ole.

1 kommenttia:

h kirjoitti...

Aamen! Ei ole Brucen voittanutta live-esiintyjää nähty eikä varmaan nähdä ikinä. Hemmetin hienoa työtä alun akustisesta yllätyssetistä riehakkaaseen loppuun asti. Äijät olisivat varmaan soittaneet vielä monta tuntia, mutta kohteliaisuuttaan lopettivat puoleen yöhön. Ensi kesänä uudestaan...