15.5.2012

Tohtorin uusi resepti

Malcolm John Rebennack Jr eli Dr. John julkaisi debyyttilevynsä Gris-Gris 9 vuotta ennen syntymääni, vuonna 1968. En tiedä minkälaisia aineita tohtorimme otti tätä esikoista tehdessään, mutta veikkaan lääkkeiden olleet vahvoja ja annosten suuria, niin psykedeelinen huikeus markkinoille kolahti.

Nyt, vaatimattomat 44 vuotta myöhemmin, tämä New Orleansin voodoo-funkin mestari yllättää positiivisesti uudella Locked Down levyllään. Tällä kertaa tohtorille ominainen rämeiden funk on poissa. Tuottajana häärinyt Black Keysin nokkamies Dan Auerbach on iskenyt kultasuoneen ja tehnyt vanhan herran kanssa todellisen bändilevyn, jota voisi kuvailla seuraavilla termeillä: arvaamattomasti svengaava, särmikkään puolihuolimaton, paheellinen, laiskan sielukas, karismaattinen.

Historian kaiut ovat jossain taustalla, äänimaisema on Auerbachmaisesti vanhanaikainen. Mutta tajuton groove on tuoretta. Varsinkin rumpali Max Weissenfeldt ja basisti Nick Movshon jyräävät vauhtia koneeseen ihailtavalla tavalla. Myös torvien epämääräisissä töräyksissä on kilokaupalla fiilistä. Kitaristina uransa aloittanut Dr. John (joka siirtyi pianoon kun oikean käden nimetön irtosi ampumavälikohtauksessa), jättää pianon vähemmälle ja vinguttaa tällä levyllä enemmän farfisa-urkujaan.

Aivan mahtava meininki. Yksi vuoden parhaista levyistä, ei epäilystäkään.

1 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Huikeeta!