9.12.2011

Neljä lahjakasta kokoontuu

Viime vuoden parhaita musiikillisia elämyksiä tarjoili tuottajanero Daniel Lanoisin Black Dub -yhtye. Näin vuoden kuuntelun jälkeen voi vaivatta todeta, että bändin samanniminen huumaava ja maalaileva esikoislevy on ajaton mestariteos. Ja koska siitä en viime vuonna kirjoittanut, tehdään se nyt.

Lanois, jonka maaginen kosketus on tuottanut mm. U2:n, Bob Dylanin ja Neil Youngin levyjä, ei ole pääosassa, vaan tasavertainen osa bändiä. Ja mikä bändi tämä onkaan.

Laulajana on jo edesmenneen teksasilaisen bluesmiehen Chris Whitleyn vähän päälle parikymppinen tytär Trixie Whitley, joka revittelee äänellään sävyjä kaihtamatta. Välillä hyökäten, välillä hiljaa valittaen.

Basisti Daryl Johnson hoitaa dub-musiikille (johon Black Dubin sointi nimensä mukaisesti osittain perustuu) ominaisen sykkivän bassottelun. Rummuissa hommaa pitää kasassa Brian Blade, tämän planetaan kentien paras jazz-rumpali. Bladen soiton groove on jotain tajutonta. Mustan musiikin kaikki alalajit sykkivät samassa kasassa. Mies pystyy soittamaan laulun sisällä tuhat eri tarinaa silti palvellen ja kannatellen kokonaisuutta.

Alla I Believe In You. Näyte Bladen ja Johnsonin saumattomasta yhteistyöstä ja Whitleyn äänenkäytöstä.


Ja tässä Daniel Lanois ja Trixie Whitley kahdestaan, biisinä bändin levyn yksi kohokohdista Silverado. Jessus, kuunnelkaa nyt tämän neidon ääntä.

0 kommenttia: