14.11.2011

Stetsoni puhaltaa

Okei, tehdäänpä heti yksi asia selväksi. Tämä seuraava on ehkä tämän vuoden inspiroivinta kamaa. Niin räjäyttävää, että sen kuunteleminen tuntuu välillä vaivalloisen hankalalta. Ei siksi, että se olisi huonoa vaan siksi, että se on niin voimakasta, fyysistä ja läpitunkevaa.

Colin Stetson soittaa bassosaksofonia. Tuo helvetinmoinen instrumentti näyttää toisen maailmansodan aikaiselta ruosteiselta höyryllä toimivalta singolta. Kun katselee Stetsonin puhaltavan ääniään tuohon massiiviseen foniin, ei voi välttyä homman fyysisen aspektin rankkuudelta. Mm. Arcade Firen, Tom Waitsin ja Bon Iverin kanssa kiertänyt Stetson on mestari hallitsemaan circular breathing -tekniikan. Tuo ns. kiertohengitys mahdollistaa loppumattomat äänivallit soittajan puhaltaessa poskistaan ilmaa soittimeen samanaikaisesti kun hengittää nenän kautta sisäänpäin. Harvojen hallitsema tekniikka on äärimmäisen rasittava naamalihaksille ja huulille.

Tämän vuoden alussa Stetson julkaisi toisen soololevynsä New History Warfare Vol. 2: Judges. Hengästyttävä ja voimakas levy, vuoden parhaita. Stetson ei käytä looppeja tai päällekkäisäänityksiä. Vain mies valtavan foninsa kanssa, ympärillään 24 eri paikoissa (mm. bassosaksofonin sisällä ja Stetsonin kurkun päällä) olevaa mikrofonia. Joillain kappaleilla lauluäänenä kuullaan Laurie Andersonia ja My Brightest Diamondin Shara Wordenia.

Alla Stetson ja levyn nimibiisi Judges. Kuusi minuuttia maanista ja tuskaista murinaa, kuin peruskallion vaikerrusta syvältä maan alta.
Ja tässä mestari vielä selittää hieman teknikkaa tuon biisin taustalla.

0 kommenttia: