2.9.2008

Sam & Earl


Jos minulta kysytään maailman kaikkien aikojen parasta lauluääntä, yksi vahva ehdokas kultajakkarelle on Sam Cooke. Tällä soulmusiikin isänä pidetyllä miehellä oli totaalisen puhdas ääni, jota monet ovat yrittäneet matkia. Alkuperäisen voittanutta ei kuitenkaan ole. Cooke kuoli vain 33-vuotiaana vuonna 1964 Bertha Franklinin ampumaan luotiin. Paljon hyvää musiikkia jäi syntymättä.

Earl Palmer puolestaan on 83-vuotias legendaarinen rumpali, alunperin New Orleansista, joka on soittanut lukuisilla bluesin, jazzin ja rock'n'rollin klassikkolevyillä. Mies on työskennellyt mm. Fats Dominon, Little Richardin, Frank Sinatran, Ray Charlesin, Dizzy Gillespien ja B.B.Kingin kanssa. Mission: Impossible -teeman rytmi on Palmerin käsialaa. Ritchie Valensin La Bamba ei olisi samanlainen klassikko ilman Palmerin vaivatonta beattia. Rock'n'nrollin backbeat-rummutus on Palmerin käsialaa. Hän on se, josta kaikki alkoi.

Näiden johdatusten jälkeen päästään itse biisiin. Jollain perverssillä tavalla kiedon nuo kaksi miestä yhteen Rome Wasn't Built In A Day -biisin avulla.

Ensiksi levytys tammikuulta 1962. Sam Cooke tuottajana, Earl Palmer synnyttää leijailevan rytmin, Johnnie Taylor laulaa, Cooke on mukana taustakuorossa.
MP3:: Johnnie Taylor - Rome Wasn't Built In A Day (link: The "A" side)

Sitten parempilaatuinen äänite tammikuulta 1964. Sam Cooke laulaa, rummuissa on joidenkin lähteiden mukaan Palmer, mutta todennäköisesti rytmiä paukuttaa kuitenkin John Boudreaux. Yhtä kaikki, hieno biisi. Tämä on soinut kuulokkeissani alkuviikon.
MP3:: Sam Cooke - Rome Wasn't Built In A Day (zshare)

Loppuun vielä hauska juttu Palmerista. Vanhoilla päivillään 90-luvun lopussa amerikkalainen vaihtoehtorockkia soittava Cracker bändi pyysi Palmeria soittamaan I Hate My Generation -biisinsä videolla. Kun tämä ystävällinen kysymys Palmerille esitettiin, katsoi vanha maestro kysyjää tiukasti silmiin ja totesi "I invented this shit". Siinä sitä asennetta.

0 kommenttia: