17.3.2008

Tummissa vesissä

Jostain kummallisesta syystä olen nyt jumissa näihin kahteen esitykseen. En niinkään erillisinä esityksinä, vaan yhtenä kokonaisuutena. Yhdistävänä tekijä on molempien laulujen perusteemana oleva pahuus.

En ole mikään Kauko Röyhkän fani, mutta voin silti häpeämättä sanoa, että Paha Maa on varmasti suomalaisen rock-biisien top 10:ssä. Ja tuo linkkinä oleva live-esitys "YLE Kosketuksessa" -sarjasta tuo biisin juuri oikealla tavalla esiin. Oikealla rytmillä, groovella ja tunteella. Olen nähnyt Kaukon livenä kerran, joskus 10 vuotta sitten Hämeenllinnan Metro-ravintolassa (Onko sitä enää edes olemassa?). Sen illan muistikuvat ovat hajanaiset. Siideri maksoi 5 markkaa. Kauko bändeineen esiintyi liian pienellä lavalla. Metron alakerta oli matala. Keikka oli täynnä kovaäänistä rockia. Kauko lauloi välillä selin yleisöön. Se oli varmasti hieno ilta.

En ole myöskään mikään Eleanoora Rosenholmin fani. Vaikka on ihailtavaa, miten luovaa meininkiä Porin pienissä taidepiireissä syntyy. Porin on pakko olla perusmasentava paikka, jotta siellä voidaan tehdä tälläistä musiikkia. Levyhyllystäni löytyy Eleanoora Rosenholmin Vainaja Muotokuva levy. Se on nyt ollut siellä hyllyssä monta kuukautta, mutta en ole kertaakaan kuunnellut sitä läpi. Perheellisenä ihmisenä on vaikea saada toimimaan yhtälöä, jossa 2,5 vuotias lapsi leikkii olohuoneen lattialla legoilla ja isi kuuntelee samalla, kun Noora Tommila laulaa seuraavat rivit:

Lehdessä kirjoittavat murhaajan olevan mieleltään sairas nainen. Harhainen, eksynyt, yksinäinen, syyntakeeton paholainen.

Vaikka en ole päässyt levyssä alkua pidemmälle, voin tässäkin tapauksessa häpeämättä sanoa, että Musta Ruusu on tarttuva ja hieno kappale. Tuossa linkittämässäni live-esityksessä on muuten aivan mahtava "papapaanpapapaan"-tykitys.

Youtube: Kauko Röyhkä - Paha Maa
Youtube: Eleanoora Rosenholm - Musta Ruusu

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noi Ylen "YLE Kosketuksessa" -keikat on olleet kyllä aika kivoja katella, mitä olen muutamaa tuijotellut.

Kauko on äijä.

Anssi kirjoitti...

Pännii, ettei meidän taloudessa ollut digiboksia viime syksynä, kun noi tulivat Teemalta. Fiilistelen nyt siis youtuben voimin näin jälkikäteen. Kaipa ne noita vielä uusivat.

Tohon kosketuksessa-sarjaan on muuten aloitettu kuvaamaan toista tuontantokautta. CMX ja Sir Elwoodin Hiljaiset Värit on jo kuvattu. Saas nähdä koska tulevat tv:stä