19.3.2008

Bluesin voimaa, osa 1: Mavis Staples

Kun aikoinani opettelin soittamaan kitaraa, aloitin bluesista. John Lee Hookerin, Muddy Watersin ja Robert Johnsonin kuviot tuntuivat istuvat käteen helpoiten. Ne olivat tarpeeksi yksinkertaisia, mutta silti tunnetasoltaan vaativimpia kuin yhdenkään Seattlen grungeaallon bändin rocksoolo.

Vaikka vuodet ovat vierineet ja musiikkimaku monipuolistunut, on blues yhä lähellä sydäntä. Tosin sillä(kin) saralla tehdään nykyään niin paljon munatonta jodlausta, että nykybluesin huipuista en ole muutamaa poikkeusta lukuunottamatta saanut minkäänlaista otetta.

Olen monesti miettinyt, mikä mahtaa olla kaikkien aikojen paras bluesbiisi. Ison Miehen Howlin’ Wolfin esittämä Evil on varteenotettava vaihtoehto. Muddy Watersin energinen Got My Mojo Working toimii myös täysillä, samoin kun uuden sukupolven Alvin Youngblood Hartin huikea luenta Skip Jamesin Illinois Bluesista.

Alkuvuodesta lainasin kirjastosta ”Lightning in a bottle” –dvd:n. Kyseessä on konserttitaltiointi New Yorkin Radio City Music Hallista vuodelta 2003, jonka Yhdysvaltain kongressi julisti ”Bluesin vuodeksi”. Tuon dvd:n esiintyjävalinnoista voidaan olla montaa mieltä, mutta todellisia helmiäkin levyltä löytyy. Ehdottomaksi ykköseksi ja samalla yhdeksi kaikkien aikojen suosikiksini nousi Chicagolaisen pitkän linjan rhytm & blues –laulajan Mavis Staplesin (s.1939) esittämä See that my grave is kept clean. Biisi on alun perin Blind Lemon Jeffersonin, joka levytti sen vuonna 1927. Useimmille tunnetuin esitys lienee Bob Dylan versio miehen esikoislevyltä vuodelta 1962. Mutta tämä Mavis Staplesin tulkinta on silti yli kaiken. Siitä TUNTEE bluesin voiman ihokarvat pystyyn nostattavalla tavalla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mr. Johnny Cashin Hurt on aika kova melko uudeksi biisiksi. Tarina on aika koskettava juuri tämän miehen kertomana

http://www.youtube.com/watch?v=SmVAWKfJ4Go

Sitte oon ite aina tykänny Stevie Ray Vaughanin esittämänä Life by the Drop -biisistä.

http://www.youtube.com/watch?v=Ey_vT2H_QYc

Hendrixin Little Wing on musta kuitenkin ehkä kovin.

Vaikkei nää nyt olekkaan ihan perinteisimpiä blues-hinkkauksia.

Anssi kirjoitti...

Cashin Hurt on kyllä perhanan kova (kuten sen videokin), vaikka voiko tuota tosiaan ihan bluesiksi laskea.

Stevie Rayn tuotannosta oma suosikki on aina ollut Pride & Joy, ja nimenomaan sen akustinen veto: http://www.youtube.com/watch?v=8IC5q1T0ITI

Viime viikonloppuna oltiin työkaverin 30v-juhlissa, joissa yön pikkutunneilla pistettiin lavalla pystyyn jamit. Siellä ammatti- ja harrastelijamuusikot vetivät hatusta improvisoiden mm. Hendrixin Little Wingin, joka kyllä kuulosti perhanan kovalta. Varsinkin se kitaristi (jonka nimeä en enää muista, humalatila oli siis päällä) oli ässä.