19.10.2012

Mandoliini Joe

Kun Jimi Hendrix vuonna 1966 levytti Hey Joen, tuskin kukaan olisi uskonut jos ennustaja olisi väittänyt seuraavaa: Yli neljänkymmenen vuoden kuluttua tämä biisi kaikuu Skotlantilaisen maailmanmusiikkitapahtuman Celtic Connectionsin lavalla. Esittäjä näyttää maailman suurimman ohjelmistoyrityksen (se on ala, jossa pienet elektroniikkaa täynnä olevat laatikot tekevät asioita joihin ihmiset eivät pysty) johtajalta Bill Gatesilta. Ja ei, soittajilla ei ole sähkökitaroita, vaan mm. mandoliini ja dobro.

Hullun puhetta. Mutta niin totta. Alla loistelias versio Tim O'Brienin ja dobrokuningas Jerry Douglasin johdolla.

10.10.2012

Groovea 42 vuoden takaa

Tammikuun yhdeksäs päivä vuonna 1970 Lontoon Royal Albert Halliin kokoontuneet ihmiset saivat todistaa rock'n'rollin voiman kaikessa mahtavuudessaan. Led Zeppelin soitti tuolloin Englannin kiertueensa kolmannen keikan.

Kiertueen avausnumerona toimi We're Gonna Groove, joka jytää aivan tautisella vimmalla. Se on täydellinen luut kurkkuun murskaava avausbiisi, joka ei anna sijaa selittelyille ja anteeksipyynnöille. Tähän ei nykyajan bändit pysty, mutta heillä ei olekaan riveissään John Bonhamin ja John Paul Jonesin tapaista rytmikaksikkoa.

Monet hullaantuvat täysin Bonhamin rumputyöskentelystä tällä tallenteella, mutta kehottaisin keskittymään myös Jonesin huikeaan bassolinjaan, johon koko groove pohjautuu.

3.10.2012

Tom ja David

Tämä kirjoitus piti tehdä jo kesällä, mutta sitten tulikin syksy.

On kulunut 29 vuotta siitä, kun Tom Waits ilmestyi ensimmäisen kerran David Lettermanin studioon. Harvakseltaan televio-esiintymisiä tehnyt oman elämänsä sankari on vuosien varrella esiintynyt Lettermanin showssa yhdeksän kertaa: 1983, 1985, 1987, 1988, 1999, 2002, 2004, 2006 ja 2012.

Tänä kesänä mies pakkasi uskolliset soittokumppaninsa (mm. Los Loboksen David Hidalgo kitarassa) viimeiseltä Bad As Me -levyltään mukaansa ja esitti yhden soinnun varassa vastuttamattomalla vimmalla jyräävän Chicagon. Katsokaa neron työtä.