24.9.2012

Lovecats

En ole ikinä ymmärtänyt, mitä The Curen Roberth Smith yrittää sanoa vuonna 1983 julkaistun The Lovecats laululla. Itsemurhan tuo rakastunut pari mitä suurella todennäköisyydellä tekee, mutta miksi? Ja vaikka aihe on synkkä, niin julmetun iskevään melodiaan se on puettu.

Vuosien varrella tästä mestariteoksesta on tehty ainakin 22 eri versiota. Esille täytyy nostaa ainakin Paul Ankan kuohuviinilasissa hiljalleen kelluva lounge-versio, sekä Trickyn tummissa vesissä huojuva esitys. Kummallakin on ansionsa. Ehkä.

Tänä vuonna Kanadalainen entinen oopperalaulaja Caitlin Simpson - joka tottelee nimeä Kinny ja seikkailee nykyään jazzin, reggaen ja soulin maailmassa - julkaisi toisen sooloalbuminsa Can’t Kill A Dame With Soul’. Siltä löytyy rytmitykseltään varsin uskollinen luenta Curen rakkauden kissoille. Kinnyn ääni on kuitenkin niin huikea, että tämä rallatus on soinut nyt viikon verran päässä taukoamatta.

20.9.2012

Valo ikkunassa

Motown-soundin superyhtye The Temptations julkaisi vuonna 1984 Truly For You -levyn, jonka päätösbiisinä soi I'll Keep My Light In My Window. Se on tehty 80-luvun hengelle uskollisena, discotaustojen ja syntetisaattoreiden soutaessa neonvalomeressä rytmikkäästi eteenpäin. Laulu ei kuitenkaan ollut alunperin Temptationsin, vaan originaalin teki jo 1974 Caston & Majors.

Suurenmoinen brittiläinen soul-laulaja Alice Russell julkaisi aiemmin tänä vuonna tuottaja Quanticin (aka Will Holland) kanssa hienon yhteislevyn Look Around the Corner. Tuo Temptationsin 80-luvun discopala on Russellin yksi kaikkien aikojen suosikkibiiseistä, niinpä se saa levyllä arvoisensa käsittelyn.



Vielä tuota lattarisävyillä ryyditettyä albumiversiotakin parempi on mielestäni kuitenkin tämä alla oleva intiimi otos. Russell tapasi San Franciscossa röökiä vetävän körilään kokoisen viulisti Mike Simmondsin. Duon Yours Truly -kollektiivin takapihalla esittämä I'll Keep My Light In My Window on harras ja lämmin luenta, jossa sielua on roppakaupalla niin soitossa kuin tarinassakin.

2.9.2012

Yeah, it's all right!

Vuonna 1994 olin 17-vuotias lukiolainen ja skotlantilaisen Edwyn Collinsin A Girl Like You oli parasta mitä maailma tarjosi. Se on edelleen mestarillinen biisi. Ja on aivan mahtavaa nähdä 53-vuotiaan Collinsin esittävän sitä tässä kunnossa vuonna 2012. Mies kärsi kaksi peräkkäistä aivoverenvuotoa seitsemän vuotta sitten ja joutui opettelemaan uudestaan puhumaan, kävelemään ja ajattelemaan. Ja nyt tässä. Yleisön hoilatessa kitarasoolo-osuudet Collins hakkaa tahtia kävelykepillä ja nauttii täydellä sydämellä.