23.2.2012

Islannin rytmi

Vuosittain Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa pidetään Airwaves-festivaali. Ja jo kolmen vuoden ajan jenkkiläinen vaihtoehtomusiikkiin erikoistunut mainio KEXP-radiokanava on tehnyt matkan festivaaleille ja nauhoittanut sieltä suuret määrät musiikkia islantilaisilta bändeiltä, niin tunnetuilta kuin tuntemattomiltakin. Viime vuoden lokakuussa KEXP löysi Kiriyama Familyn, jolla oli ohjelmistossaan vasta muutama laulu. Jos laatu pysyy tälläisena, niin tästä bändistä tullaan kuulemaan vielä paljon enemmän. Alla omaperäisellä rumpurytmillä eteenpäin rullaava Portabello.

20.2.2012

Vuosikymmenten takaa

Martin Scorsese taltioi 1976 The Bandin kiertueuran loppukonsertin yhdeksi kaikkien aikojen parhaaksi musiikkidokumenttielokuvaksi. The Last Walt –elokuvan yksi huippuhetki on eeppisen The Weight –biisin esitys yhdessä Staple Singersin kanssa. Mavis Staplesin lauluosuudet tuossa biisissä ovat aivan huikeita.

Ja nyt, 35 vuotta myöhemmin, tulee tämä.

Viime joulukuussa Wilco soitti Chicagossa useita konsertteja teemalla ”Incredible Shrinking Tour”. Avajaisiltana Civic Opera Housessa viimeisenä encorena kuultiin juuri The Bandin klassikko The Weight. Lavalla olivat tunnelmaa luomassa myös Mavis Staples ja Nick Lowe. Valokuvaaja Zoran Orlic kuvasi ennen keikkaa backstagella kun ryhmä harjoitteli esitystä. Ylisanat loppuvat kesken. Jos historian lehdet todella voivat havista, niin sen ne tekevät tätä katsoessa.

16.2.2012

Sisko sinä olet tähti

Törmäsin juuri sattumalta tähän Janelle Monáen viime kesän Glastonburyn keikkaan. Ja samalla muistin kuin salamaniskusta miksi tämä nainen on niin loistava. Biisi biisin perään tiukkaakin tiukempaa koreografiaa ja huikeaa laulua. 14-henkinen taustapoppoo hyppii, vatkaa ja veivaa lavalla johtotähtensä innostamana. Henkilökohtaisesti innostun tälläisestä old school -tanssimisesta paljon enemmän kuin limaisesta nuohoamisesta lavan pinnassa bikinit päällä. Nauttikaa tästä puolituntisesta tulevan legendan parissa.

14.2.2012

Laatuongelma

66-vuotias Neil Young puuttuu asiaan, joista suurin osa nuorista (jotka ovat musiikin suurkuluttajia) ei tajua yhtään mitään. Musiikkiteollisuuden suurin ongelma on äänen laatu. Musiikin digitaalinen jakelu on tuhonnut laadun, äänen nyanssit ja vivahteet ovat poissa. Musiikkia ei enää kuulosta siltä kuin sen on tarkoitus kuulostaa. MP3 pakkaa äänen tukahduttaen siitä alkuperäisen soinnin. Young vaatii musiikki- ja laiteteollisuutta kehittämään parempia laitteita. Alla 32 minuuttia mielenkiintoista keskustelua asian tiimoilta Kaliforniassa pari viikkoa sitten järjestyssä D: Dive Into Media -konferenssissa.

“My goal is to try to rescue the art form that I’ve been practicing for the past 50 years,”

8.2.2012

Hammaslääkärin pelko

Kanadalainen televisioyhtiö CBC näyttää arkiaamuisen Kids' CBC -nimistä lastenohjelmaa. Siinä seikkailee muun muassa jamssi nimeltä Mamma Yamma, joka pelkää kuollakseen hammaslääkärillä käyntiä. Onneksi apuun rientää Doris Dayltä ja Peggy Leeltä vaikutteita ottava laulajatar Jill Barber, joka jakaa omia kokemuksiaan versioimalla muutaman vuoden takaista Oh My My -biisiään. Ilmavasti hengittävä svengi rullaa hienosti eteenpäin. Tälläistä lastenohjelmaa seuraisin itsekin mielelläni.