12.5.2010

Kaksin yksi

Myönnetään, nyt ollaan aikalailla jumissa tähän kaksikkoon. Ja miten sopivalta parilta ne kuulostavatkin.

The Beta Bandin laulaja ja nokkamies Steve Mason julkaisi juuri soololevynsä Boys Outside. Piinaavaa, harrasta ja haurasta sointia hienosti tuotettuna. Levyn viides biisi Lost And Found on se, joka tällä hetkellä kolisee kovimmin. Kuuntele tai katso.






Ja sitten se vastapeluri. Junip tulee Ruotsista, ja vaikkei nimi sanoisikaan mitään, niin mukana on eräs herra José González. Tämä soittanee kelloja. Junipin uusin biisi kantaa nimeä Rope & Summit, ja jostain syystä sen kuunteleminen Steven Masonin Lost And Foundin yhteydessä tekee kokonaisuuden...ehjäksi?

MP3:: Junip - Rope & Summit (link: Largehearted Boy)

10.5.2010

Viulu ja suklaatipat

Turhake nimeltä Blu Cantrell teki 2001 hitin nimeltä Hit 'em Up Style (Oops!). Jo nimestä voi päätellä kyseessä olevan musiikkihistorian aikakirjoihin merkittävällä tavalla jäävän tekeleen. Ja hei, Blu pääsi esittämään biisinsä sentään Hugh Hefnerin Playboy-bileisiin!

Carolina Chocolate Drops ei noihin bileisiin varmasti halua. Tämä kolmen hengen moderni String Band (joista Auld Lang Syne valaisee meitä vajavaisia erinomaisesti) ymmärtää tradition päälle, onhan opettajana ollut 91-vuotias viulisti Joe Thompson, jonka on viiimeisiä Carolinan alueen mustan string band -meiningin mestareita. Suklaatipat sekoittavat vanhoihin resepteihin kuitenkin joskus myös modernia otetta, kuten esimerkiksi beatboxausta.

Alla Carolina Chocolate Drops näyttää turhake Blu Cantrellille, missä on närhen munat. Biisi löytyy bändin tänä vuonna ilmestyneeltä Genuine Negro Jig -levyltä.


MP3:: Carolina Chocolate Drops - Hit 'Em Up Style (link: My Aimz Is True)

4.5.2010

Nigeria, Helsinki, Mali

Viime viikon keskiviikkona Nigerian suurlähettiläs Femi Kuti viihdytti ja tanssitti meitä Helsingin Kulttuuritaloon saapuneita afrobeatin ystäviä. Torvien laulaessa ja tanssityttöjen veivatessa Femi valisti afrikkalaisen miehen tuskasta. Samalla opittiin "reverse back" -yhdistelmän perimmäinen merkitys ja monta muutakin oleellista asiaa. Koska kunnon keikkavideota Femin meiningistä on yllättävän vaikea löytää (enkä jaksa sellaista loputtomiin etsiä) lennetään Nigeriasta noin 1000 kilometriä luoteeseen Maliin.

Malilainen musiikki on ehdotonta suosikkikamaani afrikan rikkaasta musiikkikirjosta. Tämä video löytyi sattumalta jostain. Legendaarisen Ali Farka Tourén poika Vieux Farka Touré kuljettaa isänsä perintöä omalla tyylillä eteenpäin. Isä todisti aikoinaan että bluesin alkulähde on läntisessä afrikassa. Poika jatkaa tuota matkaa.