28.1.2010

Jazzkansa tanssii

Vuoden tähän asti paras biisi on löytynyt. Se on Chicago Underground Duon juuri julkaistulta Boca Negra -levyltä löytyvä Spy On The Floor. Se on tanssilattiat täyttävää jazzia, avainsanoina rullaavuus ja kaaoksen ja järjestyksen rajoilla keikkuva rytmisyys.

Chicago Underground Duo on yhtä kuin rumpali Chad Taylor ja kornetisti Rob Mazurek. Kaksikko on uudistanut Chicagon jazz-skeneä jo yli kymmenen vuoden ajan Chicago Underground kollektiivin kautta. Uusi levy on täynnä kokeilevaa jazzia, välillä suurilla sudeilla maalailevaa, välillä huikeaa soittotaitoa osoittavaa pikkutarkkoja nuotiniskuja. Spy On The Floor on kappaleista helpommin lähestyttävissä. Boca Negran on tuottanut Iron & Winen basisti Matt Lux ja jälki on hienoa.

BBC:n sivuilta voi käydä kuuntelemassa pienet klipit jokaisesta levyn kappaleesta.

MP3:: Chicago Underground Duo - Spy On The Floor (link: mapsadaisical)

26.1.2010

Myöhäisherännäisiä otoksia viime vuodelta

Kun tarjontaa on paljon ja aikaa vähän, niin 90% menee ohi. Näin käy joka ikinen vuosi. Kyse on siis uudesta musiikista. Viime vuoden parhaat biisit -listani olisi todennäköiseti täysin erilainen, jos tekisin sen nyt. Ainakin nämä kaksi seuraavaa tunkisivat sinne mukaan.

Sarah Jarosz on alle 20v tyttö Austinista, Texasista. Miten noin nuori voi tehdä näin kypsän debyyttilevyn? Countryn ja folkin rajoilla pyörivä Song Up In Her Head ilmestyi viime vuoden kesäkuussa. Nimibiisi on mainio, mutta itselleni kolahti silti Tom Waits -cover Come On Up To The House. Kontrasti Waitsin viskisen rautasahaäänen ja Jaroszin hempeilyn välillä on melkoinen. Kumpikin toimii.

MP3:: Sarah Jarosz - Come On Up To The House (link: Cover Lay Down)
MP3:: Sarah Jarosz - Song Up In Her Head (link: songs:illinois)

Kings Of Convenience on aina ollut yksi suosikkejani. Silti herrojen viime vuoden levy vain...lipui ohi. Aivan paska selitys, ei noin saisi käydä. Boat Behind on täydellinen kesäillan biisi. Niihin hetkiin, jolloin tuuli puhaltaa niin hiljaa, että sen juuri ja juuri tuntee, mutta järven pinta on silti peilityyni. Tässä kohdin sopii kysyä, että miten se sitten istuu tähän purevimpaan talvisäähän? Vallan mainiosti, onhan jotain josta unelmoida.



MP3:: Kings Of Convenience - Boat Behind (link: Bradley's almanac)

25.1.2010

Lopetus

Conan lopetti shownsa tyylillä. Maapallon virallinen kuningas, Neil Young iski alkutahdit ennen Will Ferrellin, Conanin, Ben Harperin ja kumppaneiden loppujameja. Shh, hiljaa siellä ruudun ääressä. Keskittykää mestarin esitykseen.

EDIT 27.1.2010: Kiitos vaan NBC tämänkin videon sensuroinnista. Tehokkaalla luudalla on näköjään lakaistu youtubesta kaikki maailmalle vahingolliset videot tästä Youngin esityksestä.

18.1.2010

Free Love

Aina tietyn väliajoin sitä tulee mietittyä, mikä mahtaa olla maailman paras akustinen biisi. Katselee tuota dilemmaa miltä kantilta tahansa, niin tätä seuraavaa ei koskaan voi unohtaa laskuista. David Brent (eli Ricky Gervais) esittää loistavassa The Office –sarjassa tautisesti rullaavan Free Loven. Tämä iskee kuin se kuuluisa metrin halko. Lopun yhteislaulu Davidin, Timin ja Garethin kesken on jo korkeamman luokan taidetta.

Free love on the freelove freeway, the
love is free and the freeway's long


5.1.2010

Tekno-Issa

Mali on maailman köyhimpiä maita, mutta musiikillisesti yksi rikkaimmista. Issa Bagayogo rikastutti malilaista musiikkikulttuuria entisestään 90-luvun lopulla, kun Six Degrees Records julkaisi miehen debyyttilevyn Sya. Siinä Bagayogon kamele n'goni -instrumentillä (kuusikielinen länsiafrikkalainen kielisoitin) soittamat melodiat saivat tukea sähköisistä rytmeistä ja rumpusampleista. Tähti oli syttynyt.



Kun unohtaa kaikki kategoriat, tyhjentää aivonsa turhasta nykyajan informaatiosta ja antautuu vaan kellumaan, niin Issa Bagayogon spirituaalinen tanssimeininki on ehkäpä parasta, mitä maailma voi tarjota. Kaikille niille, jotka ovat allekirjoittaneen tavoin hurahtaneet Amadou & Mariamin musiikkiin, kannattaa tutustua tähän mieheen. Ladatkaa todistusaineistoa vaikka seuraavista linkeistä:

MP3:: Issa Bagayogo - Sya (koko levy) (link: Awesome tapes from Africa)
MP3:: Issa Bagayogo - Poye (link: Motel de moka)
MP3:: Issa Bagayogo - Sebero (link: Six Degrees Records)