19.2.2009

Mojakka


"Hyvät naiset ja herrat, lapset ja vauvat, kissat ja koirat, kirput sekä luteet. Tervetuloa kuuntelemaan Hiski Salomaan ikivihreitä ralleja loistavina uudelleen sovituksina." Näin alkaa levy, josta harva on kehä kolmosen ulkopuolella kuullut, mutta monen olisi syytä. Hiskias Möttö & Mojakka on julkaissut debyyttilevynsä Värssyjä Hiski Salomaan laulukirjasta. Se on Helsingin Kallion kapakoista ammennettua humpan, polkan, folkin ja punkin sekoitusta, joka saa kaiken muun kansan- sekä perinnemusiikin kuulostamaan pihinältä kompostin alta.

Mojakka on sekalainen seurakunta ihmisiä, levyn sisäkannen luokkakuvassa poseeraa yhteensä 13 henkeä. Solistina toimivan punk-aktiivi Juha Sarasteen lisäksi mukana on anarkisteja, talonvaltaajia, reggaetyyppejä sekä erilaisia vaihtoehtopuolen aktiiveja. Vallatut talot ja ahtaat pikkubaarit ovat ilmeisesti Mojakan ominta keikkaympäristöä.

Värssyjä Hiski Salomaan laulukirjasta ilmestyi joskus vuoden 2008 loppupuolella, mutta itse nostan sen tällä hetkellä yhdeksi vuoden 2009 tärkeimmäksi levyksi. Tehkää kuten minä ja ostakaa tuo omakustannelevy (ohjeet Mojakan kotisivuilta). Näinä hektisinä aikoina, jolloin koko Suomi odottaa Madonnan Jätkäsaaren spektaakkelia lapaset märkänä, Mojakka tuo sitä kaivattua perspektiiviä.

Levyn kiehtova yksityiskohta on kertojana toimiva Inkeri Wallenius. Ne jotka ovat itseni tavoin kultaisella 80-luvulla katsoneet televisiosta Tao Taoa sekä Peukaloisen retkiä, tunnistavat tuon ultrarauhallisen äänen.

Tässä esimakua. Appendix-coverista huonolaatuinen youtube-video, josta saa oivan käsityksen kovasta meiningistä. Tätä biisiä ei levyllä ole.
Ja tässä tunnelmia pikkujoulukiertueelta Kallion kuppiloista viime vuoden lopulta.

12.2.2009

Lahtelainen klassikko


Hyvät ihmiset, käykää Anttilassa. Sieltä saa suomalaisen progeyhtye Haikaran vuoden 1972 esikoislevyn hintaan 3,99 euroa. Se on pilkkahinta klassikosta, joksi levyä kutsun vasta yhden kuuntelukerran jälkeen.

Jo edesmmennyt lahtelainen muusikko ja musiikinopettaja Vesa Lattunen perusti Haikaran Lahdessa vuonna 1971 yhdessä surrealistimaalari Markus Heikkerön kanssa. Lattunen oli Haikaran voimahahmo, säveltäjä, sovittaja, laulaja ja kitaristi. Heikkerö soitti rumpuja ja maalasi levynkannet. Vesa Lehtinen sanoitti ja lauloi tällä esikoislevyllä. Mukana myös sekalainen joukko puhaltajia yms.

Levyn avauskappale Köyhän pojan kerjäys on uskomaton. Siinä on kiero torviriffi. Siinä on taiderockille ominainen äkkiväärä rytmitys. Sen sanat syleilevät rauhaa ja rakkautta. Se on yhtä paljon humppaa kuin progea. Se sisältää Lehtisen kerrostalon korkuisen heiiiiiii!-huudon. Se koostuu toisilleen täysin tuntemattomista palasista ja pysyy silti tukevasti kasassa.

Haikara esiintyi vuonna 1972 Ylen musiikin teemaillassa. Köyhän pojan kerjäys -live löytyy Elävästä arkistosta. Laulajana on Vesa Lattusen sisko Auli Lattunen. Meininki on 70-lukulaisen söpöä. Levyllä tämä kappale on miljoona kertaa tykimpi, joten mars mars sinne Anttilaan.

Pienen klipin voi kuunnellä esim. täältä.

5.2.2009

TOP 3, osa 7

Jukka Poika
En ole kalamiehiä. Siis pyyntimielessä. Syöntimielessä kylläkin. Kuha on herkkua. Ja savustettu tai loimutettu lohi. Monesti olen miettinyt, että kalastajan ammatti se vasta on rankka ammatti. Ulvovissa tuulissa ja jääkylmissä myrkyissä pyydystät silakoita. Päivästä toiseen. Mutta Jukka Poika se rallattaa Veikko Lavin Silakka-Apajan niin komeasti, että melkein voisin tarttua virveliin. Artikulaatioharjoituksena tämä humppapolkka on ylitse muiden. Kohdassa 1:15 alkaa lyhyt mutta hieno rhytm&blues tyylinen pianosoolo.


Jarkko Martikainen
Jos oli Lavin Veikko kova mies sanoittamaan, niin sitä on Martikaisen Jarkkokin. Iltana eräänä kuuntelin miehen soololevyä, ja havahduin jälleen tämän kappaleen suuruuteen. Suntuubista löytyi tälläinen alkuvuodesta sinne tuupattu video. Synkkä aihe, mutta silti jotenkin lohdullinen toteutus. Mestari se on, tuo Martikainen.
Jarkko Martikainen - Kaikki me kuolemme pian (YouTube)

Eddie Vedder
Sain vihdoin katsottua Sean Pennin kiitetyn Erämaan Armoille -elokuvan. Hieno elokuva vapuden kaihosta, rohkeudesta ja samalla myös suuresta typeryydestä. Eddie Vedderin loihtimalta soundtrackilta jäi mieleen yksi biisi. Mietin pitkään mistä tämä Hard Sun on niin tuttu. Jonkinlaisena etäisenä aavistuksena sai mieleeni, että esittikö joku tämän Suomen Idols-kilpailussa? Biisihän ei aluperin ole Vedderin käsialaa, vaan Indio nimimerkkiä käyttäneen kanadalaisen Gordon Petersonin. Kyseinen mies on tehnyt urallaan yhden levyn (vuonna 1989) ja siltä löytyy myös tuo alkuperäinen versio.
MP3: Eddie Vedder - Hard Sun (link: relax: music blog)
Se alkuperäinen: Indio - Hard Sun (YouTube)

3.2.2009

Aamuherätys

Herään aamulla ihan tavallisella tavalla ja alan laulamaan.

OHHH oh oh oh oh oh oh!!! OHHH oh oh oh oh oh oh!!!

Upea päivä! Ei voi olla parempaa kuin tämä. Kaksi kertaa vielä!

OHHH oh oh oh oh oh oh!!! OHHH oh oh oh oh oh oh!!!

Tajutonta! Ja nyt töihin!

Virallinen video.


Annetaanpa vielä yleisölle padat ja kattilat kouraan.

MP3:: Port O'Brien - I Woke Up Today (link: My Old Kentucky Blog)