28.10.2008

TOP 3, osa 5

Pitkästä aikaa hieman top3-listausta. Huomasin, että olen viimeisen viikon aikana kuunnellut paljon uutta musiikkia. Siis sellaista, joka on julkaistu tänä vuonna. Todella poikkeuksellista.

NICKEL EYE
Tämä on The Strokesin basisti Nikolai Fraituren sivuprojekti. Tunnen Strokesia häpeällisen vähän, mutta tämä Fraituren meininki vaikuttaa varsin kiinnostavalta. Brandy Of The Damned –biisi koukuttaa todella pahasti rullaavalla funktyylisellä poljennollaan. Tässä livetaltiointi kyseistä biisistä. Video on muuten Nickel Eyen kaikkien aikojen toiselta keikalta viime viikon keskiviikolta, 22.10. (Tämä oli se pakollinen faktatieto, joilla blogeissa kannattaa kukkoilla). Keikka-arvostelu sitä hamuaville löytyy puolestaan täältä.

MP3:: Nickel Eye – Brandy Of The Damned (link: motel de moka)


KINGS OF LEON
Näistä Tennesseen herroista olen aina pitänyt. Ylipäätään lähtökohta, että kolme veljestä ja heidän serkkunsa perustavat rockyhtyeen, on jo täydellinen. Hienoa on myös heidän viimeisimmän levynsä, syyskuussa ilmestyneen Only By The Nightin musiikki. Ensimmäinen single Sex On Fire pamahti viimeksi eilen soimaan radiosta, kun ajoin illalla kauden ensimmäisestä sarjapelistä (voitokkaasta sellaisesta) kotiin. Pimeän syysillan autoilumusiikki ei tuosta juuri parane.

Uuden levyn myötä Kings Of Leon on hylännyt paljon alkuaikojen 60 & 70-lukujen southern rock vivahteista ja siirtynyt ennemminkin kohti 80-luvun U2:sta. Sopii minulle mainiosti. Manhattan on myös mahtibiisi. Olkoonkin selvä ryöstö sieltä U2:n katalogista. Mainitsinko jo U2:n? Tämänhän piti käsitellä Kings Of Leonia.

MP3:: Kings Of Leon – Sex On Fire (link: Allan’s world of music)
MP3:: Kings Of Leon – Manhattan (link: Allan’s world of music)


RYAN ADAMS
Koska olen niin tajuttoman ajankohtainen tänään, niin läväytetään nyt pöytään todellinen valttikortti. Ryan Adamsin ja kardinaalien uusin levy, Cardinology, ilmestyy tänään. Kuka nyt väittää, etten ole ajan hermoilla, häh??? Kyllä täällä seurataan musiikkimaailmaa, vaikkei ehkä joskus siltä vaikutakaan. Niiiiiin, ja se eka single Fix It on ihan hyvä. On kestänyt monta kuuntelua, vielä en ole kyllästynyt.

MP3:: Ryan Adams & The Cardinals – Fix It (link: …SoTB)

23.10.2008

Amatöörikitaristien taivas


Youtube on tuonut amatöörikitaristeille mahtavan kanavan tuoda omaa osaamistaan esille. Lukemattomat koticlaptonit julkaisevat tulkintojaan ja luulevat että ne joitain kiinnostavat. Noh, tälläiselle amatöörikitaristille kuten minä, muiden tuotokset ovat oiva tutoriaalien ja inspiraation lähde. Olen lukemattomia kertoja katsonut muiden "kotisoittajien" cover-versioita tunnetuista biiseistä, jotta saisin soinnut ja riffit osumaan kohdalleen. Kokonaan toinen aihe on, olenko niistä mitään oppinut.

Tässä kootusti muutamia amatöörien coverbiisejä. Tunnuksenomaista kaikille on hieno kitaransoitto sekä vaihteleva laulun taso. Näistä varsinkin pari ensimmäistä tyyppiä ovat meikäläiselle antaneet opetusmielessä paljon.

Ensiksi Gilliam eli tuttavallisemmin Gil. Jenkkiläinen kaveri, ehdoton suosikkini, ehkä siksi että Gil on fanaattinen Neil Young diggari ja coveroi Niilon biisit ehkäpä paremmin kuin kukaan muu. Videoiden perusteella näyttää ihan siltä, kuin Gil äänittäisi biisinsä pienessä komerossa. Kitaroina on yleensä hyvin soivat vuoden 1997 Martin tai 20 vuotta vanhempi Guild. Tässä Gil ja pari Neil Young -klassikkoa: Cowgirl In The Sand & Words.

Billdek on myös mainio kaveri, Bruce Springsteenin fani. Biisit tallentuvat talon keittiössä. Springsteenin Spirit in the night menee näin. I'm On Fire soi puolestaan hienosti näppäilytyyliin. Tässä puolestan Pomon 70-luvun klassikko Fever. Billdekillä on ollut raskas työpäivä takana, olo on flunssainen. Olutta jääkaapista, rumpukone päälle ja kaihoisa cover työn alle. Tästä kaverista on pakko tykätä, sympaattinen hemmo.

Vielä hieman Neil Youngia. AlonsoDeAlbuquerque, mies Portugalista, soittaa Cortez The Killerin intron tyylikkäästi.

Ranskassa asuva parikymppinen vietnamilaisjätkä Huu esittää Bill Withersin Just The Two Of Us -klassikon.

Fret Killer jenkkilästä on taidoiltaan ammattilaistasoa, niin kitaristina kuin laulajanakin. Mr Bojangles toimikoon esimerkkinä. Countrymieheltä irtoaa myös Grateful Deadin klassikkorallatus Friend Of The Devil melko irtonaisesti.

Tässä puolestaan esimerkki siitä, miten erilaisia tulkintoja maailmaan mahtuu. Gnarls Barkleyn Crazy on suosittua kamaa. Alexsingssongs vetää sen näin. Ajitmusic puolestaan näin. Entäpä DavidZurielin versio? Paha sanoa, mikä on paras.

Sitten pachacamacs. En ole varma onko tämä belgialainen kaveri amatööri vai ammattilainen, niin taitavasti akustinen käsissä soi. Hällä väliä, tässä tiukka versio Stevie Wonderin Master Blaster -tykityksestä.

Ja lopuksi vielä tämä hollantilaiskaksikko. He ovat (puoli)ammattilaisia, mutta laitetaan Dewiltä ja Anthonyltä kuitenkin tämä puistossa äänitetty Raul Midonin State Of Mind -biisin cover. Suht tiukkaa kitarointia.

15.10.2008

Jailbait!


Sano BADASS ja minä sanon sinulle ANDRE WILLIAMS. Jotkut tuntevat hänet myös nimillä The Black Godfather tai R&B Hustler.

Herra Williams täyttää parin viikon kuluttua 72 vuotta. Se on kova ikä kenelle tahansa, mutta eritoten miehelle, joka on elänyt osan elämästään köyhyydessä, huumeaddiktina, asunnottomana ja ties mitä. Jottei menisi liian traagiseksi, täytyy myös muistaa, että Williams on ollut tekemässä mustan musiikin historiaa kirjoittamalla Motown-yhtiön alkuaikana Stevie Wonderille hänen ensimmäistä singleään.

Lisää Andrea voi opiskella täältä löytyvästä haastattelusta. Se on vuodelta 2001, mutta täysin relevantti edelleen. Tuon sivun lopussa on suuri viisaus Andrelta. Haastattelijan udellessa herra Williamsilta kuinka hänen asiansa ovat nykyään, vanha pieru vastaa pitkän mietintätauon jälkeen "If you go fuck three girls in one week, you fuck all three of them good!".

Eli, mitään ei tehdä puolivaloilla. Ei edes silloin, kun täytetään 72 vuotta.

Tässä Andre Williams ja klassikkobiisi Jailbait (julkaistu vuonna 1957), loistavan rytmikäs liveveto (ja aivan loistava video) parin vuoden takaa. Andre-setä varoittaa, ei kannata sekaantua nuorempaan:

So take my advice
For goodness sake
15, 16, 17 that's jail bait



Huom! Tricia Todd ja Eric Matthies ovat tehneet tänä vuonna herrasta dokumentin Agile Mobile Hostile - A Year With Andre Williams. Tässä traileri.

10.10.2008

Irwin, Badding ja Mara

Ahtisaaren Mara meni ja voitti sitten Nobelin. Kelpaa siinä 71-vuotiaan Maran parantaa maailmaa, kun 1,1, miljoonaa euroa tipahti tilille.

Hauska sattuma sinänsä, että pari päivää on päässä soinut taukoamatta Pauli Hanhiniemen Perunateatterin laulu Irwin ja Badding, jossa myös Mara mainitaan. Vallaton ralli, täynnä nostalgiaa. Tuo mieleen 80-luvun lapsuusajan. Tai siis toisi, jos siitä mitään muistaisin. Ja Paulista tulee aina mieleen sen sisko, joka oli luokanvalvojani yläasteella, se oli jo 90-lukua. Eijalle vaan terveisiä.

En ole ihan varma oliko ennen kaikki hyvää ja tänään latteaa, niinkuin Pauli laulaa. Tosin irvailumielessähän tuo laulu on tehty, on aina turvallista hehkuttaa ja kaivata mennyttä.

MP3:: Pauli Hanhiniemen Perunateatteri - Irwin Ja Badding (Zshare)